Mijn zorg
'Regionale ziekenhuizen zijn druk bezig de zorg van de toekomst in de regio te ontwikkelen'

“Landelijk gaat de aandacht vaak uit naar de academisch medische centra. Daardoor gaat de discussie vaak over acute zorg, concentratie en spreiding. De kracht, rol en functie van regionale ziekenhuizen worden onderschat. Waar regionale ziekenhuizen als de onze in uitblinken is sociale innovatie. Wij zijn druk bezig de zorg van de toekomst in de regio te ontwikkelen. Passende zorg is dé manier om de zorg toegankelijk, betaalbaar en hoogwaardig te houden.

Samen met partijen in de regio – huisartsen, ouderenzorg, thuiszorg en psychiatrie – hebben wij een toekomstvisie ontwikkeld voor 2030: Rivierenland Samen Beter. Daarbij is inhoudelijk goed gekeken naar wat de patiëntbehoeften zijn. Dat dwingt je over je eigen grenzen te kijken. Niet alleen over de grenzen van de organisatie, maar ook van vraagstukken. Als ziekenhuis moet je je altijd afvragen: moet de patiënt wel bij ons geholpen worden of kan dat ook thuis?

We hoeven ons geen zorgen te maken over het aantal hulpvragen voor specialisten als we naar de demografische trends kijken. Die vraagontwikkeling zet zich wel door. Maar als we het zorgsysteem toegankelijk en betaalbaar willen houden, moeten we niet behandelingen blijven stapelen. Een mooi praktijkvoorbeeld vind ik de WijkKliniek in Amsterdam. De groep die veel gebruikmaakt van spoedfuncties zijn mensen die in het laatste jaar, twee jaar van hun leven zitten. De WijkKliniek probeert die groep uit de draaideur van het ziekenhuis te houden. Dat betekent dat aan de poort moet worden gedetecteerd of dat iemand is die we in de komende achttien maanden veel terug gaan zien. Als dat zo is, dan moet je iets anders doen dan alleen het medische probleem verhelpen en iemand met hulp van de huisarts en wijkverpleging in zijn eigen omgeving houden. Dat ontlast het systeem, werkt goed om kosten in de hand te houden en is uiteindelijk veel prettiger voor de patiënt en zijn omgeving.

Dit kan alleen als de financieringskant op orde is. Grote verzekeraars moeten een langetermijnvisie tonen. Wij zouden heel graag willen dat we dokters niet alleen belonen voor productie, maar ook als ze een goed gesprek met de patiënt voeren over zijn zorgbehoeftes. Als je blijft afrekenen op behandelingen en niet op de regionale functie die het ziekenhuis vervult in het kader van Positieve Gezondheid, is dat de dood in de pot. Verzekeraars hebben er alle belang bij om het mogelijk te maken dat we dit kunnen blijven doen.”

Neem contact op
Meer weten?

Wil je meer weten over capacityd® en wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op zodat onze specialisten mee kunnen denken.

Contact
Capacityd 02
Je hebt direct toegang
Meer artikelen uit de rubriek "Mijn zorg" lezen?
‘Persoonlijke zorg biedt troost in tijden van ongeluk’ Capacityd Mijn Zorg Eric Corton Media
‘We moeten het andere gesprek met elkaar durven voeren’ Capacityd Mijn Zorg Andre Brand Media
'Laat de zorg weer zorgen' Capacityd Mijn Zorg Sandra Roso Sanchez Media
'De behoefte bestaat, maar er is nog veel werk te verzetten' Capacityd Mijn Zorg Henk Heinen Media
‘Mijn droomscenario is een zorg die nog persoonsgerichter gaat worden’ Capacityd Mijn Zorg Joep De Groot Media
‘Zorg is een onderwerp dat alle generaties aangaat’ Capacityd Mijn Zorg Talitha Muusse Media
‘Het ontbreekt in de zorg aan ondernemerschap’ Capacityd Mijn Zorg Dennis Moeke Media
‘De zorg kan veel meer leren van andere partijen’ Capacityd Mijn Zorg Stella Salden Media
‘Technologische vernieuwing roept altijd weerstand op’ Capacityd Mijn Zorg Deborah Nas Media
‘Het gaat ons om de betekenisvolle banen’ Hago Zorg Herman Busch Algemeen Directeur Media
‘Ik ben blij dat we samen deze stappen zetten’ Capacityd Mijn Zorg Rintje Schievink Media
‘Ik geloof sterk in geven en krijgen’ Capacityd Mijn Zorg Ton Goedmakers Media